Sve dečije igrice su bile društvene i zahtevale su saradnju i komunikaciju između dece.


 

U eri mobilnih telefona, tableta i kompjuterskih igrica pomalo smo zaboravili neke stare decije igrice.
Neke od društvenih igara koje retko možete danas videti u parkićima.

Probijanke ili Arjačkinje, barjačkinje

U svim delovima Srbije ova dečija igrica je bila popularna u 19 veku Pod različitim nazivom probijanke, arjačkinje, erberećke, jelečkinje, barjačkinje. Igrala se uglavnom napolju. Deca se podele u dve grupe, stanu u vrstu jedni prema drugima i čvrsto se uhvate za ruke. Igra započinje tao što deca iz jedne grupe pitaju decu
Arjačkinje, barjačkinje koga ćete ili koga birate? Deca iz druge grupe se dogovore i izaberu nekog za koga misle da je najslabija karika. Na primer Jovana… Tada se Jovan zaleti i svojim telom pokuša da probije lanac napravljen od čvrsto stegnutih ruku, ukoliko probije uzima jendo dete za svoju grupu, ukoliko ne probije onda ga ta grupa zadržava. Kraj igre je kada jedna grupa uspe da prevede u svoj tim što veći broj dece iz suprotne grupe.

Trule kobile

Ova dečija igrica se obično igrala među dečacima. Jedan dečak se savije tako da mu gornji deo tela bude u paralelnom položaju sa zemljom. Podboči se na svoja kolena ili neko drvo. Prvi u nizu se zove “kobila”. Ostali dečaci se zaleću I preskaču “kobilu”. Ukoliko je preskoče onda idu opet na kraj reda,a ako slučajno padnu onda se nadovezuju na “kobilu”. Tako se za savijenog igrača hvataju još dva ili tri dečaka i tako prave dugačku trulu kobilu. Kada trula kobila pod teretom padne igra se ponavlja ispočetka.

Na rođendanima su se obično igrale muzičke stolice , tobogan, limbo dens.

Danas postoji takva animacija u igraonici Ostrvo sa blagom