Šta to lepo miriše? Medenjaci sa cimetom i medom …
Ti magični mali keksići koji preleo mirišu, isprepeletani mirsi cimeta, anisa, karanfilića daju tu čar medenjacima.
Kombinacija začina cimeta i meda je ukus koji svakog podseća na detinjstvo. Nekada su se medenjaci pravili za novogodišnje praznike. Danas sve češće krase mnoge dečije rođendane. Medenjaci ukrašeni crtanim junacima kao i omiljenim dečijim likovima pradestavljaju prava mala umetnička dela.
Neki se ukrašavajau rojal masom dok drugi fondanom ,sve zavisi od ukusa i želje slavljenika.
Mnogi roditelji ih poručuju u našoj igraonici LoL jer na taj način povezuju svoje najdivnije trenutke sa trenutcima svoje dece. Prvim zalogajem se vraćamo u detinjstvo. Spoj prelepo ukrašenih keskića i magije ukusa postao je sastavni deo slatkog stola.
Neki od recepta koje toplo preporučujemo ako želite sami da se iskusite u pravljenju ovih keksića sa svojim mališanima možete pogledati
Posni medenjaci-by #BJkeksici (medenjaci su na vodi) i kupljen fondan.
- 150gr rastopljenog meda sa malo vode oko100ml i manje.
- 150gr sećera u prahu prosejati
- 300gr mekog brašna prosejati
- 100gr oštrog brasna prosejati
- 1 kašičica sode bikarbon
- 1 kašičica cimeta ili začina za medenjake ko šta voli.
U rastopljen med dodati suve sastojke i mutiti mikserom. Staviti u kesu i u frizider minimum na sat vremena, a moze i duže. Izvaditi testo, izmedju dva pek papira rastanjiti, izvaditi modlama koji želite oblik i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 6-8 minuta. Malo narastu, ali oblik ne menjaju. Prijatno.