Pinjate

 Pinjate za decake ili pinjate za devojcice, sve jedno je … Današnji rodjendani se ne mogu zamisliti bez pinjata?


 

Mnogi misle da reč pinjata je potekla iz Meksika medjutim, reč pinjata potiče iz Kine, odakle je u 14. veku Marko Polo doneo u Evropu, a kasnije španski konkistadori su poneli sa sobom u Meksiko gde se pinjata zadržala kao deo meksičke kulture. Zanimljivost je da je 2007 godine Muzej savremene umetnosti u Meksiko Sitiju održao takmičenje pinjata sa vrednim nagradama.

Iako su pinjatu skoro svi videli, kada čuju naziv prvo se zapitaju šta je to?

Pinjata je unikatni predmet od papirmashea i papira.

Zašto unikatan? Kod nas u zemlji, pa i u regionu ne postoji serijska proizvodnja, svaka pinjata je ručno uradjena, jedno pravo malo umetničko delo.
Pinjate su šuplje igračke koje se prave od papir smese, ukrašavaju se uglavnom krep papirom, mada mnogi umetnici danas oslikavaju pinjate akrilnim bojama I na taj način oživljavaju jednu igračku tj. pinjatu.

Postoje dve vrste pinjata:

  • na lupanje
  •  i na povlačenje tračica.

Princip igre

Pinjate na lupanje se okači, svako dete prilazi uzima štap i jednom lupi. Slavljenik ima pravo više puta da udara. U nekom trenutku pinjata od lupanja pukne i iz nje ispadaju bombone, koje deca sakupljaju i slade se.

Pinjata na povlačenje trakica se okači, svako dete povuče po jednu tračicu i tajna tračica otvara pinjatu iz koje ispadaju slatkiši. Ove pinjate deca više vole, jer im ostaje trajno pinjata igračka i može da sačuvaju i posle rođendana za dekoraciju sobe.

Savet
Mnoga deca nakon lupanja pinjata počnu da plaču, sto im je uništen poklon, zato pre naručivnja dobro razmislite koji vid pinjate želite.

Ukrasite rođendan divnim pinjatama u  najvećoj LOL igraonici u Zemun parku. Vidimo se!